Helium balloner er alle slags balloner, der bruger helium som den primære gas til at holde dem oppe i luften.

Contents

Hvad er heliumballoner til en fest? Callosa Digital
Helium balloner er begyndt at få en vis opmærksomhed i disse større størrelser som mulige fartøjer til flyrejser over store afstande.

De fleste mennesker tænker på fastgjorte balloner, når de tænker på heliumballoner, og det er de mindre balloner i feststørrelse, som folk binder til snore for at få dem til at flyde som pynt.

Helium balloner svæver i luften, fordi gassen i dem er lettere end luften udenfor. Når en gas er lettere end en anden, har den en tendens til at flyde op over den anden gas. Du kan tænke på balloner, der svæver i luften, som om de svarer til en plastikflaske fyldt med luft i en vandpøl. Da luften i flasken er lettere end selve vandet, flyder den op til toppen, selv hvis du sætter den dybt under vandet. På samme måde vil heliumballoner svæve op til toppen af den tungere luft. Den hastighed, hvormed luftflasken flyder op til toppen af vandet, bestemmes af forskellen i deres massefylde, som er ret ekstrem: en liter vand vejer 1 kg, en liter luft vejer 1 g.

Så hvorfor ikke send en ballon til en fest?

Helium balloner

Helium ballon til fest flyder ikke nær så stærkt op som den flaske luft under vandet, fordi forskellen i massefylde mellem helium og luft er en del mindre. En liter helium vejer lige omkring 0,18 g, mens en liter luft vejer ca. 1,25 g, afhængigt af den nøjagtige sammensætning. Det er en ret lille absolut forskel, så hvis vi fyldte vores samme plastikflaske med helium, ville den ikke svæve i luften, fordi selve flasken ville veje mere end forskellen mellem gasserne. Heliumballoner vejer imidlertid næsten ingenting, fordi de er meget tynde stykker plastik. Det betyder, at selv ret små balloner vil svæve.

Efterhånden som heliumballoner bliver større, kan de bære mere og mere vægt. Da deres volumen stiger hurtigere end deres overfladeareal, kan man faktisk begynde at transportere mennesker og køretøjer, hvis man bygger balloner, der er store nok. Zeppelinere fungerer efter dette princip, men de skal være ret store for at kunne transportere passagerer og for at opveje den øgede vægt af de tykkere skind og rammer, de har som deres balloner. For at give en idé om, hvordan størrelsen påvirker det, kan en gennemsnitlig festballon med en diameter på 30 cm (1 fod) bære ca. 14 g vægt. En stor ballon med en diameter på 1,8 m (seks fod) kan bære ca. 3,1 kg (syv pund). Og virkelig gigantiske balloner med en diameter på 30 m (100') kan bære over 15.000 kg (16 tons).

Helium balloner i større størrelse

Helium balloner er begyndt at få en vis opmærksomhed i disse større størrelser som mulige fartøjer til flyrejser over store afstande. Tidligere var der en vis opmærksomhed omkring zeppelinere og luftskibe. Desværre var nogle af dem baseret på brintgas i stedet for helium, fordi brint vejer mindre end halvt så meget som helium, hvilket gør det mere effektivt som gas til at flyde en stor mængde vægt. Ulempen var dog, at brint var utroligt brandfarligt. Efter at den anvendte brint resulterede i en massiv katastrofe, holdt folk helt op med at stole på zeppelinere, selv om helium egentlig slet ikke er brandfarligt.